Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
20 dkg darált hús, 20 dkg barna csiperkegomba, 10 dkg füstölt sajt, 2 közepes fej vöröshagyma, 25 dkg kelkáposzta, 15 dkg reszelt sárgarépa, 10 dkg reszelt fehérrépa, 5 dkg reszelt zeller, 2 citrom lereszelt héja, 1 citrom leve, 6-8 ek saját darálású prézli, 4 dl tejföl, 20 dkg krumpli, 40 dkg finomliszt, 2 tojás, petrezselyemlevél, só, bors, zsír, pirospaprika, mustár, kristálycukor |
Ez tulajdonképpen egy munkás, babrálós étel - lenne, ha nem tartanánk a mélyhűtőben előre megpucolt, lereszelt zöldséget, apróra vágott kelkáposztát, és nem darálnánk redszeresen prézlit a maradék fehér kenyerek héjából (ezt használjuk a bolti zsemlemorzsa helyett). És most még lereszelt gombánk is volt, darált hús is, hát miért ne vágntunk volna bele egy régen szunnyadó, nagyszabású terv megvalósításába: A hagymát apró kockákra vágom, forró zsírban megpirítom és három részre osztom. Egy kisebb lábosban, a hagyma egyik harmadán a darált húst pirítom meg, egy másikban a nagylukú reszelőn lereszelt gombát fonnyasztom puhára, a harmadik hagyma-adag még várhat. Mindkettőt megsózom, megborsozom, a húst meghintem pirospaprikával, és félreteszem. A gombához, ha kissé lehűlt, hozzákeverem a sajtot, amit előzőleg finomra reszeltem, és az egyik citrom lereszelt héját. A tésztához a krumplit héjában megfőzőm, megtisztítom, lereszelem, hozzákeverem a lisztet és a szárazon megpirított prézlit. Ha már nem túl forró, hozzáadom a tojást is, és jó ragacsos tésztává gyúrom. A szószhoz egy kisebb edényben karamellát sütök: icipici zsíron két teáskanál kristálycukrot felolvasztok, világosbarnára pirítom, majd egy deci vízzel felöntöm, és elkeverem benne a kicsapódott cukrot. A hagyma harmadik harmadán megfuttatom a felkockázott kelkáposztát és a lereszelt zöldséget. Ha keverés közben már jól sistereg, meghintem két púpozott evőkanál liszttel, és pár percig kevergetem még, majd belekeverek 2 deci tejfölt. Ezzel is jól kikeverem, megszórom a másik citrom lereszelt héjával, és elkeverem benne a karamellát meg az egyik citrom kicsavart levét. Ha túl sűrű, adok mág hozzá vizet. A tésztát kinyújtom vékonyra, és 7-8 cm-es lapokra felvágom. Belecsomagolom a kiskanállal adagolt gombás, illetve húsos töltelékeket, egyik gombóc gombás, a másik húsos. Szép kis golyókákat formázok belőle, mint a pingponglabda. Ha vegetariánus is van a családban, szigorúan elkülönítem a kétféle gombócokat egymástól, különben nem, hadd legyen talányos, miből mennyi lesz a tányéron. Tálaláskor szószt merek a tányérba, 3-5 gombócot teszek bele, és a tetejükre pettyintek a megmaradt petrezselymes tejfölből. Nagyon finom, ízgazdag, laktató, de nem nehéz, a vadasra hajazó étel. A fenti mennyiségek 15-15 gombóc és kb. 8 adag szósz elkészítésére szolgálnak. Tápanyagtartalom:
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes. | cikk a blogon | |
Ezzel, megint nagyot alkottál, mester! Ez el lesz készítve!