recept: Gombás és húsos gombócok spéci mártásban, Kifőzde
Gombás és húsos gombócok spéci mártásban
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

20 dkg darált hús,
20 dkg barna csiperkegomba,
10 dkg füstölt sajt,
2 közepes fej vöröshagyma,
25 dkg kelkáposzta,
15 dkg reszelt sárgarépa,
10 dkg reszelt fehérrépa,
5 dkg reszelt zeller,
2 citrom lereszelt héja,
1 citrom leve,
6-8 ek saját darálású prézli,
4 dl tejföl,
20 dkg krumpli,
40 dkg finomliszt,
2 tojás,
petrezselyemlevél, só, bors, zsír, pirospaprika, mustár, kristálycukor




Ez tulajdonképpen egy munkás, babrálós étel - lenne, ha nem tartanánk a mélyhűtőben előre megpucolt, lereszelt zöldséget, apróra vágott kelkáposztát, és nem darálnánk redszeresen prézlit a maradék fehér kenyerek héjából (ezt használjuk a bolti zsemlemorzsa helyett). És most még lereszelt gombánk is volt, darált hús is, hát miért ne vágntunk volna bele egy régen szunnyadó, nagyszabású terv megvalósításába:

A hagymát apró kockákra vágom, forró zsírban megpirítom és három részre osztom. Egy kisebb lábosban, a hagyma egyik harmadán a darált húst pirítom meg, egy másikban a nagylukú reszelőn lereszelt gombát fonnyasztom puhára, a harmadik hagyma-adag még várhat. Mindkettőt megsózom, megborsozom, a húst meghintem pirospaprikával, és félreteszem. A gombához, ha kissé lehűlt, hozzákeverem a sajtot, amit előzőleg finomra reszeltem, és az egyik citrom lereszelt héját.

A tésztához a krumplit héjában megfőzőm, megtisztítom, lereszelem, hozzákeverem a lisztet és a szárazon megpirított prézlit. Ha már nem túl forró, hozzáadom a tojást is, és jó ragacsos tésztává gyúrom.

A szószhoz egy kisebb edényben karamellát sütök: icipici zsíron két teáskanál kristálycukrot felolvasztok, világosbarnára pirítom, majd egy deci vízzel felöntöm, és elkeverem benne a kicsapódott cukrot.

A hagyma harmadik harmadán megfuttatom a felkockázott kelkáposztát és a lereszelt zöldséget. Ha keverés közben már jól sistereg, meghintem két púpozott evőkanál liszttel, és pár percig kevergetem még, majd belekeverek 2 deci tejfölt. Ezzel is jól kikeverem, megszórom a másik citrom lereszelt héjával, és elkeverem benne a karamellát meg az egyik citrom kicsavart levét. Ha túl sűrű, adok mág hozzá vizet.

A tésztát kinyújtom vékonyra, és 7-8 cm-es lapokra felvágom. Belecsomagolom a kiskanállal adagolt gombás, illetve húsos töltelékeket, egyik gombóc gombás, a másik húsos. Szép kis golyókákat formázok belőle, mint a pingponglabda. Ha vegetariánus is van a családban, szigorúan elkülönítem a kétféle gombócokat egymástól, különben nem, hadd legyen talányos, miből mennyi lesz a tányéron.
A gombócokat sós, forró vízben kifőzöm, és kevés zsíron kevergetve megsütött, apróra vágott petrezselyemlevéllel dúsított tejfölben megforgatom.

Tálaláskor szószt merek a tányérba, 3-5 gombócot teszek bele, és a tetejükre pettyintek a megmaradt petrezselymes tejfölből.

Nagyon finom, ízgazdag, laktató, de nem nehéz, a vadasra hajazó étel. A fenti mennyiségek 15-15 gombóc és kb.  8 adag szósz elkészítésére szolgálnak.

Tápanyagtartalom:

  • 1 db gombás gombóc: 88 kCal (3g fehérje, 3g zsír, 12g szénhidrát);
  • 1 db húsos gombóc: 122 kCal (4g fehérje, 6g zsír, 12g szénhidrát);
  • 1 adag szósz: 201 kCal (4g fehérje, 12g zsír, 18g szénhidrát).


Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


  cikk a blogon

Forrás: Saját próbálkozás, bevált.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.11.24. Utoljára frissítve: 2012.11.24.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 15:24:33 - 1.3)
Hozzászólások:

Sancho (2012-11-25 12:20:00):
Ezzel, megint nagyot alkottál, mester! Ez el lesz készítve!

Megjegyzés a recepthez